Geschiedenis van de badpakken

JE ZOU DENKEN DAT DE HUIDIGE BADPAKKEN EN BIKINI’S DE WERELD VAN TIJDEN GELEDEN ZOU SHOCKEREN?

Niets is minder waar in de tijd, we zullen een kort stukje geschiedenis van de badpakken schrijven, dan hebben we het over een hele tijd geleden ongeveer 300 voor Christus, zoals ze dat netjes noemen, liepen de dames in het oude Griekenland al met een nauwelijks bedekking van het lichaam in de badhuizen. (zie foto van de mozaïek uit die tijd)Badpak Geschiedenis

Eigenlijk is het vergelijkbaar met de badmode van tegenwoordig De badmode bestond toen zo te zien al in een andere vorm, maar het was er wel. In de tijd van Popeï (Griekenland) was het gemeentelijke badhuis een belangrijke ontmoetingsplaats van dames en heren, hier werden zakelijke afspraken besproken, roddels gedeeld met elkaar en dit alles in een omgeving die de luxe had van verschillende oliën en water, warme en koude baden. Na de val van het Romeinse rijk werd het baden niet langer als een recreatieve bezigheid beschouwd, maar meer als een therapeutisch gebruik vooral in de westerse samenleving.

Tijden later kwam de ‘spa’ weer te voorschijn in Europese steden zoals Bath, in Engeland en Baden in Duitsland, mannen en vrouwen werden gescheiden van elkaar in de spa. Hoewel dames niet bekeken konden worden door het mannelijk geslacht waren ze nog steeds bang om gezien te worden. Dus baden de dames in jurken en om te voorkomen om lichaamsvormen te zien als de dames het water betraden werden er gewichten in de zomen van de rokken genaaid, zodat het lichaam niet goed gezien werd. De dames droegen ook zware donkere kousen of door velen gedragen een lange broek. Het kwam pas weer in de het midden jaren 1800 terug dat zwemmen aan de kust beschouwd werd als een vorm van ontspanning en plezier. Doordat er meer vervoer naar de kust mogelijk was door middel van spoorlijnen, die nieuw waren. Was het steeds meer mogelijk om voor de ontspanning naar de kust te gaan.

Het was in die tijd zo belachelijk zelfs, vinden we nu, dat de dames door een speciaal voertuig getrokken door een paard in het water werden gelaten. Dit alleen maar om te voorkomen dat er teveel zou gezien worden van de lichaamsvormen van deOude badpakken mode dames. Mannen namen een positie langs de pier, om te gluren met verrekijkers (in die tijd iets anders dan tegenwoordig) om maar een glimp van de verboden geneugten op te vangen. Victoriaanse kostuums waren de ultieme bedekkingen, tenminste als ze droog zijn. Eenmaal nat geworden kostuums werd de wollen stof, waarvan het meestal gemaakt was, nat en kleefde zich vast aan het lichaam. Dit gaf de heren genoeg om naar uit te kijken. Daarbij kwam ook dat het gewicht van de doorweekte kostuums een uitdaging bleef om daarbij te zwemmen. Om een lang verhaal wat korter te maken begon rond 1916 de jaarlijks badpak dag gehouden rond 16 mei en kort daarna werd het een gemeengoed bij verschillende schoonheidswedstrijden. Tot rond 1930 werden de wollen, maar wel aan het lichaam, badpakken gedragen, naarmate de tijd verstreek werden de badpakken kleiner en lichter.

Voordat de huidige vorm van het badpak werd  ‘uitgevonden’ zijn er nog meer soorten badpakken uitgekomen. Badhemden, met vooral lange mouwen, want als je te bruin zou worden leek je wel een arbeider.  Later werden de badpakken aan een stuk gemaakt. De mouwen en pijpen van de broeken korter en de kragen kleiner en zo ontstond op den duur het schouderbandje in plaats van de kraag en mouwen, het werden meer sierlijke kleding stukken, zwemstukken.

In de jaren 30 ontstonden steeds meer badpakken die een blote rug hadden en een 2 delig badpak, de bikini, langzaam aan verdween meer en meer het stof en werden de stoffen die gebruikt werden ook steeds lichter van Lastex naar het huidige Lycra en elastiaan en ander lichtsoortige stoffen. Tegenwoordig heb je ook verschillende modellen badpakken, de zogenaamde gestroomlijnde badpakken om snel mee te kunnen zwemmen. Maar ook de badpakken die het figuur corrigeren, steun geven waar het nodig is. Het is mogelijk om de badpakken tegenwoordig in alle kleuren en soorten te verkrijgen, speels, sportief, corrigerend, noem het maar op alles is mogelijk door de verschillende eigenschappen van bepaalde stoffen die worden gebruikt om Jou een goed gevoel te kunnen geven in je badpak.

Dit was een korte Geschiedenis van de badpakken